fbpx

Puistjes onder je mondkapje? Pak maskne aan!

maskne

We moeten er inmiddels allemaal aan geloven: mondkapjes in het openbaar. Zeker als je al gevoelig bent voor acne, is de kans groot dat je puistjes zijn toegenomen sinds je een mondkapje draagt. Je bent zeker niet de enige met dit probleem. Het komt namelijk zo vaak voor, dat er zelfs een naam voor is: maskne. Maar hoe ontstaat maskne precies en nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?

Wat is maskne?

Maskne is een vorm van acne die ontstaat door het veelvuldig dragen van een mondkapje. Bestaande huidproblemen zoals acne, eczeem of huiduitslag kunnen zo erger worden, of het kan juist nieuwe huidklachten in het leven roepen. Doordat het tegen de huid schuurt, kan deze wrijving de huidbarrière uit balans brengen en zorgen voor huidirritatie. Je huid krijgt dan geen kans om te ademen, waardoor de poriën verstopt raken. Omdat het masker de natuurlijke vetten en oliën van de huid absorbeert en je ademhaling een vochtige omgeving helpt te creëren, krijgen talg en bacteriën vrij spel. Onder je mondmasker kan zich dan al snel een broedplaats vormen voor rode bultjes.

Acne mechanica

Hoewel 'maskne' nu heel actueel is, bestond het probleem al voor de coronacrisis. De officiële naam hiervoor is 'acne mechanica' en gaat om plaatselijke acne als gevolg van wrijving en druk. Er is hierbij meestal sprake van pijnlijke en verharde bultjes en acne. Het komt veel voor bij mensen die vaak beschermende kleding dragen, zoals artsen of sporters. In tegenstelling tot andere vormen van acne, geneest maskne doorgaans goed. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er littekens ontstaan.

Keuze van mondkapje

Natuurlijk is het belangrijk om je huid goed te verzorgen, maar wist je dat het soort mondkapje dat je draagt ook een rol speelt? Let daarom goed op het materiaal van het mondkapje. Kies bij voorkeur voor katoen, want deze stof ademt beter. Vermijd synthetische materialen of polyester. Zorg daarnaast dat het mondmasker goed past, om de wrijving te beperken.

Verzorgingstips

Verder kun je maskne thuis aanpakken door je verzorgingsritueel hierop aan te passen:

  • Reinig je gezicht elke ochtend en avond met een mild reinigingsproduct.
  • Houd je mondkapje goed schoon. Was een herbruikbaar mondkapje na elk gebruik in kokend water met een parfumvrij wasmiddel.
  • Draag zo min mogelijk make-up als foundation of lippenstift onder je mondkapje, want dit werkt verstopte poriën in de hand.
  • Smeer je huid regelmatig in met een hydraterende crème. Een droge huid kan irritatie verergeren.
  • Breng 's avonds wat vaker een (gezichts)masker aan en combineer dit met een nachtcrème, zodat je huid zich 's nachts goed kan herstellen.

Herstel je huid

Wil je huidirritatie door je mondkapje aanpakken? Bij O'vita adviseren we je graag over hoe je je huid het beste kunt behandelen. Zo hebben we verschillende producten waarmee we goede resultaten behalen. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing en zorgen we ervoor dat je geïrriteerde huid tot rust komt en je huidbarrière weer herstelt, zodat je je gladde huid weer terugkrijgt. Neem daarom gerust contact op om de mogelijkheden voor jouw huid te bespreken!

Deel dit artikel: