fbpx

Pigmentvlekken

Beautiful,Young,Woman,With,Blue,Eyes,,Flawless,Skin,And,Perfect

Pigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend gezien. Hoewel ze onschuldig zijn, willen veel mensen er toch liever vanaf. Door de vlekken krijgt je huid een onregelmatige teint en lijk je vaak ouder dan je bent.
 
Bijna iedereen boven de 40 heeft wel één pigmentvlek. Omdat ze vooral voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd worden ze ook wel ‘ouderdomsvlekken’ genoemd. Er zijn echter meerdere oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Pigmentvlekken door de zon

De meeste pigmentvlekken worden veroorzaakt door regelmatig en onvoldoende beschermde blootstelling aan zonlicht. Vandaar dat ze met name voorkomen op plekken waar de huid aan zonlicht wordt blootgesteld; in het gezicht, het decolleté en op de handruggen.
 
Blootstelling aan de zon activeert de pigmentcellen. Het pigment maakt de huid bruiner en beschermt je op deze wijze tegen UV-straling. 
 
Stel je je huid echter langdurig bloot aan de zon zonder de juiste bescherming te gebruiken, dan kunnen de pigmentcellen een overreactie geven. De cellen maken te veel pigment aan dat onregelmatig in de huid wordt verdeeld. Een teveel aan pigment noemen we ook wel ‘hyperpigmentatie.
 

Hormonen en pigment

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap (denk aan het zwangerschapsmasker) of gebruik van de anticonceptiepil.

Zijn de pigmentvlekken spontaan ontstaan, dan zullen ze in de meeste gevallen ook weer vanzelf verdwijnen. Na een zwangerschap is dit meestal binnen 9 maanden het geval.
 

Pigmentvlekken na huidschade

Een andere oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken is wondgenezing na huidschade door bijvoorbeeld een allergische reactie, acne of een ontsteking.

Hoe kom je van je pigmentvlekken af?

Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Na een grondige intake om te achterhalen waar de pigmentatie vandaag is gekomen kunnen we starten met een behandeling.
Dit kan o.a. met Intense Pulsed Light, voedingssupplementen gecombineerd met de juiste huidverzorging en uiteraard d.m.v. cosmetische behandelingen zoals een bio-peeling. 

Deel dit artikel: